Orang Awam
Pelaburan Korporat

Pelaburan Korporat

FELDA Trading Sdn Bhd (FTSB)

FELDA Trading  Sdn Bhd

Pada awal penubuhan FELDA Trading Sdn Bhd, pemilikan syer dipegang oleh dua entiti iaitu FELDA Holdings Berhad dan Koperasi Permodalan FELDA Berhad yang mana syer yang dimiliki adalah 51% dan 49%. Tahun 2008 telah menyaksikan penyerahan seluruh syer FELDA Trading Sdn Bhd kepada Koperasi Permodalan FELDA (KPF) dan mulai dari saat itulah FELDA Trading Sdn Bhd dimiliki sepenuhnya oleh Koperasi Permodalan FELDA (KPF). Hasil dari pemacuan dari KPF, kini terus melangkah ke hadapan, dengan unit perniagaannya sendiri seperti FTSB Insurans, FTSB Petro, FTSB Agro-Industri, FTSB Printing dan FTSB Housebrand.

Aktiviti

Pemborongan dan perniagaan runcit, pengeluaran produk runcit, insurans, stesen minyak, penghasilan produk Agro, percetakan dan sebagainya.

D Mart mywinkle


KPF Plantation Sdn Bhd

KPF Plantation Sdn Bhd Ladang KPF Blau, Gua Musang

Tujuan penubuhannya adalah untuk mengurus dan menyelia ladang-ladang milik KPF dengan menggunakan kepakaran dan kemahiran tenaga individu syarikat berkenaan. Pengurusan ladang kelapa sawit yang paling baik dan efisyen adalah menjadi tugas utama syarikat ini.


Aktiviti

Membangunkan, menanam, dan memupuk (“develop, plant and cultivate”) tanaman, menjalankan perniagaan dan mengutip hasil dari tanah perladangan tersebut. Ianya merangkumi kerja-kerja seperti membaja, meracun rumput, menuai buah tandan segar dan sebagainya.


KPF Farming Sdn Bhd

Kilang di FELDA Layang-layang, Johor

KPF Farming ditubuhkan pada 16 Februari 2011 merupakan subsidiari KPF yang terlibat dalam aktiviti penghasilan, pembiakan, dan penjualan ayam penelur, penghasilan dan penjualan telur ayam serta penghasilan dan penjualan baja tahi ayam.

Perkongsian aktiviti bersama Teo Seng Capital ini adalah merupakan salah satu bidang perniagaan KPF dalam meneroka peluang perniagaan dalam bidang pertanian.


Aktiviti

Penghasilan, pembiakan, dan penjualan ayam penelur; penghasilan dan penjualan telur ayam serta penghasilan dan penjualan baja tahi ayam.


KPF Agro Properties Sdn Bhd

KPF  Agro Properties Sdn Bhd Agro Properties

KPF Agro atau dahulunya dikenali dengan nama Sheeco Sdn Bhd (“Sheeco”) adalah sebuah syarikat yang menjalankan kontrak pembangunan tanah perladangan, kontrak aktiviti tanaman semula tanaman sawit dan getah dan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengannya.

Pada 22 Februari 2011, Sheeco dengan rasminya menjadi sebuah syarikat subsidiari KPF yang ditukar nama kepada KPF Sheeco dan kemudiannya ditukarkan kepada KPF Agro Properties. Sehingga kini, KPF memiliki 90% pegangan ekuiti bersamaan 900,000 unit ekuiti dalam KPF Agro Properties.

Aktiviti

Berperanan sebagai pemaju tanah yang merangkumi kerja-kerja seperti membersihkan tanah dan meratakan tanah bagi tujuan tanam semula.


FELDA D’Saji Sdn Bhd

FELDA D'Saji Sdn Bhd D'Saji

FELDA D’Saji ditubuhkan sebagai sebuah syarikat yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan katering makanan dan minuman sejak tahun 1984. Berbekalkan pengalaman yang jitu di dalam industri perkhidmatan. FELDA D’Saji melakar pencapaian cemerlang dan menerima pelbagai maklum balas yang positif hasil daripada penyediaan perkhidmatan yang berkualiti.

Antara perkhidmatan catering yang disediakan oleh D’Saji kepada pelanggan- pelanggan adalah banquet, pakej perkahwinan, katering luar dan pengurusan hotel. Pada tahun 2007, KPF telah mengambil kepentingan ekuiti sebanyak 60% iaitu 600,000 syer biasa.

Aktiviti

Perkhidmatan katering dan penyediaan makanan untuk restoran, pengurusan hotel dan majlis-majlis keraian.


KPF Palm Oil Mill Sdn Bhd

KPF Oil Mill Sdn Bhd Oil Mill

KPF Palm Oil Mill merupakan sebuah syarikat yang menguruskan dan mentadbir urus kilang sawit KPF. Penubuhan syarikat pengurusan kilang sawit juga dapat memberi fokus kepada aktiviti pembelian buah tandan sawit daripada pengusaha-pengusaha kecil untuk diproses ke kilang sawit milik KPF.

Pegangan ekuiti yang dimiliki oleh KPF adalah sebanyak 100% bersamaan dengan 1,000,000 unit.

Aktiviti

Berperanan sebagai agen pengurusan kilang sawit di Samaran, Sarawak.

Syarikat Usahasama/Luar

Ekuiti pelaburan sehingga 31 Disember 2016 mengikut kategori pelaburan seperti berikut :-

Syarikat

DANA PELABURAN USAHASAMA

COPE-KPF

SYARIKAT BERSEKUTU LUAR

POS Ad

Gold Coin

Plastic Centre

KLW Wood Group

Felkur

EKUITI PERSENDIRIAN

Schat Watercraft

Elna PCB

Pelaburan dalam Syarikat Kumpulan FGV terbahagi kepada dua iaitu ekuiti dalam syarikat-syarikat tersenarai dan tidak tersenarai seperti berikut ;

Syarikat Tersenarai

MSM Holdings

Felda Global Ventures Holdings

 

Syarikat Tak Tersenarai

Felda Palm Industries Sdn Bhd

Felda Agriculture Services Sdn Bhd

Felda Vegetables Oil Products Sdn Bhd

Felda Prodata Systems Sdn Bhd

Felda Transport Services Sdn Bhd

Felda Rubber Industries Sdn Bhd

Felda Marketing Services Sdn Bhd

Felda Kernel Products Sdn Bhd

Felda Engineering Services Sdn Bhd

Felda Security Services Sdn Bhd